3. teden Kapsule priložnosti: Od kliničnih študij do pacienta

Članek je objavil: DŠFS Fakulteta za farmacijo, Aškerčeva cesta 7, 1000 Ljubljana, Slovenija Objavljeno: 20 november, 2018 Posodobljeno: 20 november, 2018

Naša prva gostja bo Nina Pisk, mag. farm. spec. klinične farmacije, ki je vodja farmakoinformativne službe v Gorenjskih lekarnah. Predstavila nam bo, kako poteka delo kliničnega farmacevta v lekarniškem zavodu, kateri so še ostali oddelki v Gorenjskih lekarnah, kjer farmacevti lahko delajo in kako se v zadnjih letih v javnem zavodu razvija tudi panoga klinične farmacije.

Vas zanima, kako deluje lekarniška zbornica? Kakšna je njena vloga pri zaposlovanju farmacevtov? Bi radi izvedeli, kaj novega o možnih specializacijah po zaključenem študiju? Odgovore na ta vprašanja vam bo dala Špela Bernik Golubič, mag. farm., ki dela kot sekretarka na LZS in je pristojna za posredovanje informacij javnega značaja.

Še niste bili na praksi in bi si želeli slišati kaj več o delu v lekarni? Je delo z ljudmi naporno? Zakaj bi se odločili za zaposlitev v lekarni? Meli Bumbakovič, mag. farm., nam bo povedala, zakaj je že na začetku študija vedela, da bi rada kariero nadaljevala v lekarni. Zdaj je vodja lekarne Nove Jarše.

Klinične raziskave so pomemben del poti zdravil na trg, a kljub temu o njih ne vemo veliko. Več o poteku kliničnih raziskav in delu CRA (clinical research associate) vam bosta povedala direktor podjetja Clinres farmacija, Robert Ivanec, mag.farm., in Tjaša Rakovec, univ. dipl. biol., vodja oddelka za klinične raziskave.

Si se kdaj vprašal/-a, kaj počnejo farmacevti v Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke? Različna področja delovanja JAZMP nam bo predstavila Marjeta Jordan, mag. farm., iz sektorja za regulativo zdravil za uporabo v humani medicini, ki je že vrsto let zaposlena na Agenciji.

Svojo karierno pot in trenutno delovno mesto vodje projektov promocije zdravja pri delu v Zavodu ZAP nam bo predstavila Andreja Detiček, mag. farm. Z nami pa bo delila tudi nekaj nasvetov pri načrtovanju kariere in doseganju svojih ciljev.

Kaj vse lahko počne farmacevt v bolnišnici? Možnosti je veliko in delo je daleč od dolgočasnega. Delo bolnišničnega farmacevta vam bo predstavila Tajda Miharija Gala, mag. farm., spec., ki je že dlje časa zaposlena v Univerzitetnem kliničnem centru LJ in je v tem času tudi vodila lekarno. Poleg vsega pa ima še dodatno specializacijo iz tehnologije in je aktivna v Evropskem združenju bolnišničnih farmacevtov.

Klinična farmacija se v zadnjih letih v Sloveniji izjemno razvija, še na posebej visokem nivoju pa jo izvajajo na Kliniki Golnik. Tam je klinični farmacevt danes prepoznan kot pomemben član zdravstvenega tima in vključen v vsakodnevno obravnavo bolnikov. Svoje izkušnje iz prve roke bo z nami delila asist. Maja Jošt, mag. farm., spec. klin. farm., ki je tam zaposlena že 15 let.