Dan slovenskih lekarn 2014

Članek je objavil: DŠFS Objavljeno: 26 september, 2014 Posodobljeno: 26 september, 2014
SFD

Spoštovani študentje Fakultete za farmacijo!

26. septembra obeležujemo dan slovenskih lekarn. Slovensko farmacevtsko društvo je ob tej priložnosti pripravilo izobraževalno brošuro Ledvice in zdravila, mi pa si vzemimo minuto razmisleka o našem mestu v zdravstvu.

Lekarna je ena ključnih institucij ohranjanja javnega zdravja. Zagotavlja nemoteno preskrbo z zdravili. Sodeluje pri vodenju bolnikov z dolgotrajnimi boleznimi. Je prostor miru, kjer ljudje sproščeno spregovorijo o svojih težavah.

Žal smo po vsem svetu priča vedno večjemu deležu tržno usmerjenega modela lekarne in tudi Slovenija pri tem ni izjema. V finančno orientiranem svetu se manjša število zunanjih lekarn, ki se zavedajo pomena institucije zdravstvenega sistema primarnega nivoja.

Po drugi strani počasi sledimo zahodnoevropskim sistemom klinične farmacije in farmacevtske skrbi; tako na primarni, sekundarni in terciarni ravni. Takšna znanja so v bolnišničnem okolju vedno bolj zaželena; zeleno luč je ugledalo tudi nadaljevanje pilotnega projekta Farmacevt svetovalec.

Slovenske lekarne se bodo v prihodnosti morale po eni strani spoprijeti z novimi vlogami lekarniškega farmacevta, ki se premikajo iz klasične izdaje zdravil in izdelave magistralnih pripravkov k specializiranim pregledom farmakoterapije z dostopom do različnih nivojev klinične dokumentacije. Po drugi strani pa se ne bodo smele sprijazniti z željami plačnikov in vedno večjega ekonomskega bremena reševati z prodajo nepotrebnih ali nepreverjenih zdravil in prehranskih dopolnil ob vedno krajšemu svetovanju pri izdaji. Še večji izziv pa bo preprečiti premik zdravil iz lekarn v supermarkete in bencinske črpalke, kar jej stalnica v več evropskih državah (ta trenutek se pripravlja takšna sprememba v Franciji). Povsem druga zgodba je tudi vrednost lekarniške točke, da o uvedbi terapevtskih skupin zdravil sploh ne govorimo.

Morda bodo nekatere težave rešile prihajajoče licence; morda bo edina rešitev celotna prenova zdravstvenega sistema z odprodajo državnih lekarn, kot so to storili v nekaterih državah.

V vsakem primeru pa zrem v prihodnost optimistično, saj spremljam nove generacije študentov farmacije, ki bodo v nekaj letih krojili usodo slovenskega zdravstva. Prepričan sem, da je na pohodu ostra sprememba paradigme in upam, da bodo novi diplomanti Fakultete za farmacijo pravilno držo in razmišljanje po končanem študiju odnesli s sabo v svet. Le z dovoljšnjo osebno širino ter profesionalno integriteto bomo namreč dovolj veliki, da bomo imeli pravico nadaljevati bogato tradicijo slovenskega lekarništva.

 

Anže Vasle

predsednik Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva