IMUNOTERAPIJA – 2. simpozij ŠS SFD

Članek je objavil: DŠFS Pravna fakulteta Ljubljana Objavljeno: 16 oktober, 2016 Posodobljeno: 5 november, 2017
imunoterapija-cover-2

Imunski sistem je eden izmed najkompleksnejših in najpomembnejših sistemov v človeškem organizmu, sestavljen iz številnih bioloških struktur in procesov, ki ščitijo organizem pred boleznimi. Začne se že pri najosnovnejši obrambi – koži in sluznici, nadaljuje z izločki v obliki sline, solz in materinega mleka ter prehaja preko kostnega mozga, priželjca, vranice, bezgavk, limfnih žil in kapilar v visoko specializirane gradnike, kot so limfociti, protitelesa oziroma imunoglobulini, citokini, sistem komplementa, naravne celice ubijalke idr.

Brezhibno delujoč imunski sitem je sposoben razločevati med telesu lastnimi in tujimi molekulami, ki so izražene na površini celic ali plavajo v medceličnini. V normalnih okoliščinah izključno te tuje molekule, imenovane antigeni, sprožijo njegov odziv. Pogostokrat pa prihaja do motenj v njegovem delovanju, ki se lahko odražajo v šibkejšem, močnejšem ali manj specifičnem delovanju. Posledica teh motenj so lahko številne bolezni, kot so multipla skleroza, luskavica, Crohnova bolezen, sladkorna bolezen tipa 1, revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus, rak.

Ker je bilo lani na simpoziju o onkologiji o slednjem že veliko govora, se bomo letos osredotočili na prvi sklop bolezni, ki jim je vsem skupno to, da so avtoimunske. Posebej se bomo posvetili modernim pristopom zdravljenja – imunoterapiji v povezavi z uporabo bioloških zdravil. Za konec tega malo daljšega uvoda naj omenimo samo še to, da s terminom imunoterapija označujemo zdravljenje bolezni z induciranjem, spodbujanjem ali zaviranjem delovanja imunskega sistema, za vse nadaljnje informacije pa priporočamo udeležbo na dogodku.

Vljudno vabljeni, da se udeležite 2. simpozija Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva – IMUNOTERAPIJA, ki bo v soboto, 22. oktobra 2016, v sivi predavalnici Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Poljanski nasip 2, 1000 Ljubljana.

Za vas pripravljamo zanimiv interdisciplinaren dogodek, ki bo razširil vaše znanje o imunoterapiji kot relativno novem in modernem pristopu k zdravljenju. Na sobotni dan se bodo v sivi predavalnici Pravne fakultete zvrstili sami vrhunski strokovnjaki.

*** Prijave za študente Fakultete za farmacijo se bodo odprle v soboto, 15. oktobra 2016, ob 20.00 na zgoraj objavljeni povezavi. Vse ostale naprošamo, da se prijavijo preko elektronske pošte na strokovni@dsfs.si. ***

Simpozij je brezplačen, udeležite se ga lahko študentje vseh letnikov Fakultete za farmacijo ter drugi člani Slovenskega farmacevtskega društva.

DNEVNI RED

1. sklop
9.00–9.30: Uvodno predavanje: Avtoimunost (prof. dr. Borut Božič, mag. farm.)
9.30–10.00: Uvodno predavanje: Principi delovanja bioloških in razvijajočih se celičnih zdravil za zdravljenje avtoimunskih bolezni (izr. prof. dr. Matjaž Jeras, mag. farm.)

2. sklop
10.20–10.50: Luskavica (prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med.)
10.50–11.20: Crohnova bolezen (prof. dr. Ivan Ferkolj, dr. med.)
11.20–11.50: Multipla skleroza (doc. dr. Saša Šega Jazbec, dr. med.)

————————–——————-
Čas za kosilo
————————–——————-

3. sklop
13.00–13.30 Razvoj in proizvodnja bioloških zdravil (dr. Dominik Gaser, mag. farm.)
13.30–14.15 Dostopnost bioloških zdravil za paciente in njihovo vključevanje na trg (dr. Andreja Čufar, mag. farm., spec.)
14.15–14.45 Vloga farmacevta pri izdaji bioloških zdravil (Tomi Laptoš, mag. farm.)

4. sklop
15.10–15.25: Uvod v okroglo mizo: Izkušnje in pogled bolnika
15.25–16.30: Okrogla miza