IPSF kongres v Portu

Članek je objavil: DŠFS Objavljeno: 4 september, 2014 Posodobljeno: 5 november, 2017
skupinska

IPSF WC 2014 – Porto, Portugal

V avgustu se je v sončnem Portu zbralo več kot 500 študentov in mladih farmacevtov. Napočil je namreč težko pričakovani kongres Svetovne zveze študentov farmacije (IPSF), ki se ga vsakoletno udeležujemo tudi Slovenci.

Gre za strokovno-družabni dogodek, ki se vrti okoli generalne skupščine IPSF, ki zaseda vseh 10 dni. Uradni delegati držav polnih članic odločajo o prihodnosti največje krovne organizacije študentov farmacije. Poleg tega dogodek ponuja bogat izobraževalni program.

Letošnja  izobraževalni in znanstveni simpozij sta pod geslom ”Translational pharmaceutical Sciences: from the bench to the patient bedside” zbrala mnoge strokovnjake iz celotnega sveta. Vseskozi pa so udeleženci pridobivali nova znanja, tako na raznih strokovnih delavnicah kot na številnih treningih mehkih veščin.

Slovenska delegacija je tudi tokrat upravičila svoj sloves:

  • Luka Kosec je bil izvoljen na mesto Chairperson of internal relations v izvršnem odboru IPSF
  • Tamara Knific je zmagala na tekmovanju iz svetovanja bolnikom
  • Enej Bole je zmagal na tekmovanju iz t.i. ‘compoundinga’
  • Eva Knuplež je osvojila drugo mesto na individualnem tekmovanju iz kliničnih veščin
  • slovenska ekipa je osvojila drugo mesto na skupinskem ‘Jeopardy’ tekmovanju iz kliničnih veščin

Čeravno so objavljeni le najvišji rezultati, pa so veliko mero uspeha na vseh področjih poželi tudi ostali člani delegacije, ki je letos štela kar 25 študentov FFA. Nedvomno je prihodnost slovenske (pa tudi globalne) farmacije v odličnih rokah. Vse, ki se kongresov IPSF, EPSA ali WHSS ne udeležujete, pa pozivam, da naslednjič ne zamudite priložnosti za druženje s študenti iz tujine in spoznavanje študijskih programov ter zdravstva po svetu.
Zgolj če boste zlezli iz domačega naslanjača ali krušne peči boste namreč pridobili kompetence, potrebne za delo in življenje sodobnega magistra/e farmacije, katerega poslanstvo krepko presega osemurni delavnik.