Mala šola klinike: Sladkorna bolezen

Članek je objavil: DŠFS Fakulteta za farmacijo, Aškerčeva cesta 7, 1000 Ljubljana Objavljeno: 25 februar, 2018 Posodobljeno: 26 februar, 2018

Sladkorna bolezen je kronična presnovna bolezen in ena najpogostejših zdravstvenih težav 21. stoletja. Danes, s podaljševanjem življenjske dobe in boljšim preživetjem bolnikov, njihovo število v starajočem se razvitem svetu narašča. V Sloveniji zdravila za to bolezen prejema okoli 106.300 ljudi.

Bolnik s sladkorno boleznijo v povprečju na svojo bolezen pomisli vsakih dvajset minut, vsak dan, do konca življenja. Nenadzorovana in slabo zdravljena bolezen lahko vodi do zapletov kot so bolezni srca in ožilja ter ledvic, ti pa lahko povzročijo tudi prezgodnjo smrt. Bolezen je zato zanj veliko breme in vpliva na kakovost njegovega življenja. Tukaj nastopimo farmacevti in drugi zdravstveni delavci kot pomemben faktor, ki s svojim znanjem o bolezni in zdravilih poskušamo optimizirati izkušnjo bolnikovega zdravljenja ter preprečiti vse zaplete, ki nastajajo pri zdravljenju z zdravili.

Če želite izvedeti več o eni izmed najbolj pogostih kroničnih nenalezljivi bolezni in izboljšati svoje klinične veščine, se nam pridružite pri letošnji Mali šoli klinike.

***Razpored***

STROKOVNI VEČER
torek, 27. februar 2018, ob 18. uri v P1
– izr. prof. dr. Natasa Bratina, dr. med
– mag. farm. Boštjan Martinc, spec. klin. farm.

DELAVNICA KOMUNIKACIJE
četrtek, 1. marec 2018, ob 18. uri v P7
– asist. Ana Janežič, mag. farm.

TEKMOVANJE
torek, 6. marec 2018, ob 17. uri v P2

Na tekmovanju boste študentje kot klinični farmacevti namišljenemu bolniku izboljšali trenutno terapijo. Po prijavi na tekmovanje boste vnaprej dobili podatke o bolniku. Nato se boste pripravili na pogovor z njim, tekom katerega boste poskušali dobiti vse relevantne informacije za vaš primer. Na koncu boste dobili vprašanja in imeli boste nekaj dni časa, da z vsemi pridobljenimi informacijami ter znanjem, odgovorite nanje in optimizirate farmakoterapijo bolnika. Ocenjevale se bodo tako komunikacijske veščine kot vsebinske rešitve.

V primeru vprašanj pišite na: strokovni.dsfs@gmail.com.