Simpozij ob 39. skupščini SFD

Članek je objavil: DŠFS Objavljeno: 19 maj, 2014 Posodobljeno: 5 november, 2017
01555

V Portorožu je tudi letos potekal simpozij ob 39. skupščini Slovenskega farmacevtskega društva. Gre za strokoven, posloven in tudi družaben dogodek, ki vsako leto poveže smetano slovenske farmacije. Lekarnarji in akademiki, klinika in industrija, vse se je zbralo pod streho Grand Hotela Bernardin.

Tema prvega dela je bila Otroci, mladostniki in koža, tema drugega dela pa Antikoagulacijska in druga antitrombotična zdravila. Številna predavanja uglednih magistrov farmacije, doktorjev farmacevtskih znanosti in specialistov, profesorjev UL FFA ter navsezadnje tudi zdravnikov so se ovila okoli osrednjega sobotnega dogodka, generalne skupščine najvišjega slovenskega stanovskega združenja najplemenitejše izmed strok.

Po sprejetju letnih poročil se je ustanovila nova Sekcija za zgodovino farmacije SFD. Za tem je sledila še okrogla miza o izzivih farmacevta v prihodnosti, kjer smo se lahko naužili marsikaterega svarila in bolj kot priložnosti prepoznali grožnje našemu poklicu. Ukinitev kontrolnega laboratorija JAZMP, nepriznavanje kognitivnih storitev in neumestna ter nestrokovna namera vzpostavitve drugostopenjskega študija klinične farmacije so le nekatere izmed njih.

Ne smemo pozabiti tudi na podelitev Minařikovih priznanj in odličij v Tartinijevem gledališču v Piranu, ki predstavljajo najvišjo izrečeno stanovsko nagrado. Prejemnik prestižnega odličja je bil letos prof.dr. Stane Srčič., mag.farm., za kar mu iskreno čestitamo. Petek je postregel tudi s podelitvijo naziva Naj lekarna, ki jo je tokrat prejela Lekarna Ankaran.

SLIKASimpozij je vedno tudi čas za ohranjanje starih prijateljstev, sklepanje novih zavezništev in notranjo krepitev slovenske farmacije. Tako se je opravljanje tekočih zadev odvijalo tudi v kasnejših večernih urah.

Tudi člani Študentske sekcije se zavedamo, da se lahko negativnim vplivom okolja zoperstavimo le z enotnostjo in edinostjo, osebno širino ter predvsem profesionalno integriteto. S svojo aktivno udeležbo smo znova dokazali, da je usoda našega prelepega poklica v dobrih in močnih rokah.SFD

Anže Vasle, predsednik Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva