Strokovni večer: Dermatološke bolezni

Članek je objavil: DŠFS Fakulteta za farmacijo, Aškerčeva cesta 7, 1000 Ljubljana, Slovenija Objavljeno: 11 november, 2018 Posodobljeno: 11 november, 2018

DERMATOLOŠKE BOLEZNI

Kako dobro poznate težave povezane z vašim največjim organom?

Koža prekriva skoraj 2 m2 površine in predstavlja približno šestino telesne teže. Predstavlja prvo zaščito pred škodljivimi snovmi iz okolja in ima pomemben vpliva na posameznikovo samopodobo.
Tako kot drugi organi je tudi koža tarča različnim bolezenskim spremembam, o katerih je ponavadi neprijetno spregovoriti. Bolniki s kožnimi spremembami so še vedno stigmatizirani in izolirani.

Pomembno je, da znamo spremembe prepoznati in o njih svetovati, saj sta lahko zgodnje odkrivanje in začetek zdravljenja ključna.
Kot bodoči zdravstveni delavci se bomo velikokrat srečali z njimi, saj se pacienti velikokrat najprej obrnejo na nas pred obiskom zdravnika, zato je pomembno, da znamo spremembe prepoznati in o njih svetovati. Zgodnje odkrivanje in začetek zdravljenja sta lahko odločilna za pacientovo kvaliteto življenja.

Ali ste že slišali za bolezen Hidradenitis suppurativa, ki jo dermatologi imenujejo tudi inverzne akne?
Verjetno vsi poznate izraz atopijski dermatitis, ki ponavadi prizadene dojenčke in pogosto spremlja bolnike skozi vse življenje?
Ali se ob pogledu na nohte zavedate, da tudi ta del telesa lahko prizadenejo bolezni, med katere
spadajo tudi glivice?

To in še več vam bo razkrito na strokovnem večeru v sredo, 14. novembra, ob 18.00 na Fakulteti za farmacijo v predavalnici P1.

Predaval bo prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med. iz Dermatovenerološke klinike v Ljubljani

Vljudno vabljeni!