Strokovni večer: Nove psihoaktivne snovi

Članek je objavil: DŠFS Fakulteta za farmacijo, Aškerčeva cesta 7, 1000 Ljubljana Objavljeno: 12 januar, 2018 Posodobljeno: 12 januar, 2018
cover 3

»V Sloveniji so v zadnjih mesecih zaznali več novih psihoaktivnih snovi, ki imajo lahko za uporabnika številne škodljive stranske učinke, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Na Primorskem so zaznali povečan pojav uporabe ketamina, na Koroškem pa opažajo uporabo rastline datura.«

V medijih se v zadnjih letih pojavlja veliko novic o novih psihoaktivnih snoveh (NPS), ki se neregulirano pojavljajo tudi v slovenskem prostoru. NPS so razmeroma poceni in odgovarjajo na potrebe trga, še zlasti mlajših uporabnikov zaradi preprostega dostopa in lahke administracije. Leta 2016 je bilo prek sistema EU za zgodnje opozarjanje prvič odkritih 66 novih psihoaktivnih snovi . To je dvignilo skupno število novih psihoaktivnih snovi, ki jih nadzoruje EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction), na več kot 620 – kar je dvakrat več kot število snovi, ki jih ureja konvencija Združenih narodov o drogah.

Kaj so nove psihoaktivne snovi? Katere so najbolj pogoste ter kako jih odkrivajo ter testirajo? Kdo so njihovi uporabniki?

To in še več vam bodo razkrili predavatelji na strokovnem večeru Nove psihoaktivne snovi. Svoje izkušnje bodo z vami delili tudi člani ekipe DrogArt, katerih glavno poslanstvo je zmanjševanje škodljivih posledic drog med mladimi.

Predavanje bo v torek, 16. januarja, ob 18h v predavalnici P1.