Svetovni dan sladkorne bolezni | 14. november

Članek je objavil: DŠFS Objavljeno: 14 november, 2020 Posodobljeno: 14 november, 2020

Sladkorna bolezen ali diabetes predstavlja skupino presnovnih bolezni, pri katerih je delovanje inzulina moteno. Inzulin je najpomembnejša komponenta, ki v krvi uravnava nivo glukoze. Poznamo več tipov diabetesa, ki se razlikujejo glede na princip, vsem pa je značilna povišana koncentracija glukoze.

Tip 1

Celice Langerhansovih otočkov v trebušni slinavki so okvarjene ali poškodovane in ne morejo sintetizirati inzulina. Popolna odsotnost inzulina prepreči glukozi, da bi se shranjevala v telesnih celicah, zato se kopiči v krvi. Diabetes tipa 1 je deden in se lahko pojavi v otroštvu ali katerikoli starosti.

Tip 2

Količina inzulina v krvi je normalna, vendar neučinkovita, ker se telesne celice nanj ne odzivajo. Količina glukoze v krvi se tako stopnjuje. Osnova bolezni je lahko genetska, pri stopnjevanju pa je vključen življenjski stil. Bolezen se ponavadi pojavi pri odraslih.

Zdravljenje

Za življenje z diabetesom tipa 1 je potrebno nadomeščanje inzulina z inzulinskimi injekcijami. Diabetes tipa 2 pa lahko kontroliramo s samokontrolo, zdravo prehrano, gibanjem, zmanjševanjem stresa, odpovedi kajenja in pitja alkohola, zmanjševanjem telesne teže itn. V terapijo se lahko vključijo simptomatska zdravila, pri napredovali bolezni tudi inzulinske injekcije.

Preprečevanje sladkorne bolezni in zdrav življenjski slog

Sladkorno bolezen tipa 2 lahko preprečimo oziroma preložimo na kasnejše obdobje. Skrb za prehrano in gibanje sta nujna sestavna dela uspešnega zdravljenja in preprečevanja sladkorne bolezni, saj ugodno vplivata na mnoge presnovne procese. Z zdravim načinom življenja, predvsem s skrbjo za telesno težo in rednim gibanjem, lahko pojav sladkorne bolezni preložimo na čim poznejše življenjsko obdobje, s čimer lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni. Za izboljšanje urejenosti glikemije, vzdrževanje primerne telesne mase in zmanjšanje tveganja za razvoj kroničnih zapletov osebam s sladkorno boleznijo svetujemo vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti (od 50 do 70 % maksimalne srčne frekvence) tedensko. Telesna dejavnost naj bo enakomerno razporejena preko vsaj treh dni v tednu, svetujemo tudi izvajanje vaj za mišično moč dvakrat tedensko. V zvezi z nastankom sladkorne bolezni tipa 2 je gibanje zelo pomemben zaščitni dejavnik, ki je ugoden za telo ter neodvisen od telesne teže. Poleg tega lahko tudi skrb za telo in duha zmanjšata stres in imata ugoden vpliv na vsakega posameznika. Načinov za preprečevanje sladkorne bolezni tipa 1 pa žal še ne poznamo.

Si vedel, da …

  • Antični zdravniki so sladkorno bolezen diagnosticirali s poskušanjem urina bolnika. Če je bil urin sladek, je to pomenilo prisotnost glukoze v urinu in diagnozo diabetesa.
  • Sladkorna bolezen je vodilni vzrok za odpoved delovanja ledvic.
  • V nekaterih državah je inzulin še vedno težko dostopen, kar močno oteži zdravljenje.
  • Kar četrtina bolnikov, ki je zbolela za sladkorno boleznijo, se tega sploh ne zaveda.
  • Ljudje z urejeno sladkorno boleznijo lahko živijo dolgo in brez težav, čeprav naj bi bolezen skrajšala pričakovano življenjsko dobo za 5 do 10 let.
  • Osebe s sladkorno boleznijo imajo zaradi okvare živcev in spregledanih infekcij večje tveganje za amputacijo spodnjih okončin.
  • Sladkorna bolezen je vodilni razlog za razvoj slepote pri ljudeh mlajših od 65 let.
  • V svetovnem merilu vsakih 10 sekund umre oseba s sladkorno boleznijo.
  • Do konca naslednjega desetletja naj bi se stopnja umrljivosti zaradi diabetesa povečala za 25 %.