1. ŠSSFD kongres

Študentska sekcija Slovenskega farmacevtskega društva je organizirala svoj 1. tridnevni kongres, ki je potekal med 24. in 27. marcem 2021 v spletni obliki.

Zadnja leta se vedno bolj kaže pomen personalizirane medicine kot eden izmed pristopov zdravljenja. Najnovejši pristopi in raziskave nam podajajo nov pogled na zdravje, farmacevti pa v krogu zdravstvene oskrbe na takšen način dobivamo vedno več veljave.

Zato smo se odločili, da bo osrednja tema našega kongresa Moč personalizirane medicine.

Tekom izobraževalnega programa smo izvedli naslednja predavanja, delavnice in treninge:

V sredo 24. 3. so študentje izbrali eno izmed naslednjih predavanj/treningov/delavnic:

Mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm., je predstavila dejavnosti farmakoinformativne službe in farmacevta svetovalca.  Je specializirana s področja klinične farmacije, zelo pomembna pa se ji zdi svetovalna vloga farmacevta pri pravilni in varni uporabi zdravil ter individualni obravnavi pacientov. Sodeluje pri aktivnostih Slovenskega farmacevtskega društva ter Lekarniške zbornice Slovenije.

Prof. dr. Janez Jazbec, dr. med., je predstavil novosti v zdravljenju levkemije pri otrocih in kako napredujemo pri uspešnosti zdravljenja te bolezni. Levkemija je najpogostejše rakavo obolenje otrok. Prof. dr. Janez Jazbec, dr. med., je bil od leta 2001 do leta 2018 predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike v Ljubljani.

Na treningu »S komunikacijo in navadami do personalizirane medicine« Ane Ivanuše, ki je trenerka mehkih veščin skoraj dve leti, treninge pa vodi tako lokalno, kot na kongresih Evropske zveze študentov farmacije, smo se naučili prepoznavati navade, identificirali sistem prepričanj ter kako to vpliva na naše razumevanje sveta. Prav tako smo se naučili določiti osnovni komunikacijski model.

Na alternativnem treningu »Moč čustvene inteligence« smo s trenerko Nežo Trpin poglobili svoje znanje o čustveni inteligenci, ki velja za osrednjo in osnovno veščino zdravstvenih delavcev pri interakciji s pacienti. Neža je že leta 2016 postala t. i. EPSA trener, odvodila je več kot 190 ur treningov in sodelovala z odraslimi iz več evropskih držav.

V četrtek, 25. 3. je potekal sejem poklicev, na katerem smo se zbrali skupaj s petimi vodilnimi farmacevtskimi podjetji, ki delujejo v Sloveniji. Prisotna so bila naslednja podjetja: Krka tovarna zdravil d.d., Novartis, Medis. d.o.o., Roche Farmacevtska družba d.o.o., Bayer Farmacevtska družba d.o.o. Sejem poklicev je potekal v dveh delih. V prvem delu so se razvrstile 10–15 minutne predstavitve podjetij, kjer je vsako podjetje predstavilo svoje splošno delovanje. V drugem delu pa smo se skupaj s podjetji razporedili v ločene zoom sobe, kjer so podjetja podrobneje predstavila svoje delovanje, področja zaposlovanja, programe štipendiranja itd.

V petek so bila na voljo naslednja predavanja/delavnice/treningi:

Polonca Drofenik, mag. farm., spec. klin. farm., je vodila predavanje na temo izzivov pri odmerjanju protimikrobnih zdravil. Ker so protimikrobna zdravila edinstvena po svojem načinu delovanja, saj delujejo tako na povzročitelja bolezni kakor tudi na gostitelja, je ključna prav izbira najprimernejšega načina odmerjanja zdravil. Leta 2017 je Slovensko farmacevtsko društvo Polonci Drofenik podelilo Minařikovo priznanje za prispevek k razvoju slovenske farmacije.

Podjetje Lek je pripravilo edinstveno delavnico – Design thinking and pitching. Na delavnici smo spoznali teorijo za design thinkingom in pitchingom, v obeh spretnostih pa smo se tudi praktično preizkusili. Za zaključek delavnice smo po skupinah pripravili pitch, ki ga je ocenila komisija. Najboljša skupina je prejela praktično nagrado! Delavnico so vodili Neža Prelog, mag. psih., Leon Rižner, mag. farm. in Ognen Jakasanovski, mag. farm., vsi iz Razvojnega centra Slovenije.

Ker vemo, da je marsikdo med nami v času karantene pozabil na dobro telesno počutje, ki mu sledi duševni mir, smo z nekoliko bolj »dinamično« delavnico, poskrbeli tudi za to. Simona Ravnič, prof. športa, je vodila vadbo, ki harmonično prepleta elemente funkcionalne vaje, joge in pilatesa. Vaje za moč, prožnost in ravnotežje se med seboj tekoče povezujejo. Za vadbo je bila potrebna le blazina in udobna oblačila!

V sodelovanju s Svetovno zvezo študentov farmacije (IPSF) smo pripravili tudi 2 treninga, in sicer na temi Interview skills in Project management. Oba treninga bosta zagotovo prišla prav v nadaljnji karierni poti. Treninga sta vodila IPSF trenerja.

Sobotni simpozij je bil na voljo za širšo javnost in ne le za prijavljene udeležence celotnega kongresa. Zvrstila so se naslednja predavanja:

Sobotni simpozij smo pričeli s predavanjem 𝗶𝘇𝗿𝗲𝗱𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝗼𝗿𝗷𝗮 𝗱𝗿. 𝗝𝗼ž𝗲𝘁𝗮 𝗣𝗶ž𝗲𝗺𝗮, 𝗱𝗿. 𝗺𝗲𝗱., ki nam je predstavil vlogo 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗶𝗿𝗮𝗻𝗲 𝗱𝗶𝗮𝗴𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶𝗸𝗲 v patologiji pri zdravljenju bolnikov z rakom.

Za drugo predavanje sobotnega simpozija smo gostili 𝗽𝗿𝗼𝗳. 𝗱𝗿. 𝗧𝗮𝗻𝗷𝗮 Č𝘂𝗳𝗲𝗿, 𝗱𝗿. 𝗺𝗲𝗱., katera nas je poučila o 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗶𝗳𝗶𝗰𝗶𝗿𝗮𝗻𝗶𝗺 𝘇𝗱𝗿𝗮𝘃𝗹𝗷𝗲𝗻𝗷𝗲𝗺 𝗿𝗮𝗸𝗮, na primeru 𝗿𝗮𝗸𝗮 𝗽𝗹𝗷𝘂𝗰̌.

𝗗𝗶𝗴𝗶𝘁𝗮𝗹𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝗮 𝘇𝗱𝗿𝗮𝘃𝘀𝘁𝘃𝗮 je velik izziv, a hkrati predstavlja pomembno priložnost za povečanje učinkovitosti celotnega zdravstvenega sistema, tudi področja farmacije. V tretjem predavanju simpozija sta nam 𝗺𝗮𝗴. 𝗚𝗿𝗲𝗴𝗼𝗿 𝗖𝘂𝘇𝗮𝗸 𝗶𝗻 𝗺𝗮𝗴. 𝗠𝗼𝗷𝗰𝗮 𝗖𝘃𝗶𝗿𝗻 predstavila širši sistemski vidik digitalizacije zdravstva, nato sta se osredotočila na možnosti, ki jih prinaša na področje farmacije.

𝗗𝗮𝘀̌𝗮 𝗞𝗼𝘃𝗮č𝗶č 𝗕𝗲𝗸𝗼𝘃𝗶ć, 𝗱𝗿. 𝗺𝗲𝗱. nam je na četrtem predavanju simpozija predstavila 𝗲𝘀𝘁𝗲𝘁𝘀𝗸𝗼 𝗸𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶𝗷𝗼 𝗯𝗿𝗲𝘇 𝘂𝗽𝗼𝗿𝗮𝗯𝗲 𝘀𝗸𝗮𝗹𝗽𝗲𝗹𝗮. Razložila nam je tudi trende novodobnega pomlajevanja in olepševanja, razbila mite in resnice o botoksu in “račjih ustnic”, njegovih prednosti in slabosti, …

Na simpoziju smo gostili tudi dva tuja predavatelja. Eden izmed njiju je bil 𝗔𝘀𝘀𝗼𝗰. 𝗽𝗿𝗼𝗳. 𝗚𝗮𝗯𝗿𝗶𝗲𝗹𝗲 𝗦𝘁𝗼𝗰𝗰𝗼, 𝗣𝗵𝗗, z univerze v Trstu. Predal nam je svoje strokovno znanje o 𝗳𝗮𝗿𝗺𝗮𝗸𝗼𝗴𝗲𝗻𝗼𝗺𝗶𝗸𝗶 za prilagajanje terapije z imunosupresivi in ​​protilevkemičnimi zdravili pri pediatričnih bolnikih.

Meje med sedanjostjo in prihodnostjo, v kateri je mogoče ustvarjanje zapletenih 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮𝗹𝗶𝘇𝗶𝗿𝗮𝗻𝗶𝗵 𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝘂𝗿 𝘁𝗸𝗶𝘃𝗮 𝘁𝗲𝗿 𝗰𝗲𝗹𝗼𝘁𝗻𝗶𝗵 𝗼𝗿𝗴𝗮𝗻𝗼𝘃, postajajo vse bolj zabrisane. Tehnologije, ki so potrebne za prenos teh futurističnih tehnik v klinično realnost in mnogo več, nam je predstavil 𝗽𝗿𝗼𝗳. 𝗦𝘁𝗲𝗽𝗵𝗲𝗻 𝗠𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿, 𝗣𝗵𝗗 – eden izmed pionirskih raziskovalcev v biologiji človeških izvornih celic in regenerativni medicini.

Kot zadnjo predavateljico na sobotnem simpoziju smo gostili 𝗽𝗿𝗼𝗳. 𝗱𝗿. 𝗠𝗶𝗿𝗷𝗮𝗻𝗼 𝗚𝗮š𝗽𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻, 𝗺𝗮𝗴. 𝗳𝗮𝗿𝗺. – predstojnico katedre za farmacevtsko tehnologijo na UL FFA. V svojem predavanju z naslovom “𝗣𝗮𝗰𝗶𝗲𝗻𝘁𝗼𝗺 𝗽𝗿𝗶𝗷𝗮𝘇𝗻𝗮 𝘇𝗱𝗿𝗮𝘃𝗶𝗹𝗮” nam je predstavila prilagajanje zdravljenja posameznemu bolniku, še posebej pri otrocih in starostnikih.

Po sedmih predavanjih je sledila okrogla miza, kjer so imeli poslušalci možnost postavljanja vprašanj našim predavateljem.

1.ŠSSFD kongres pa smo zaključili s 𝘀𝘁𝗮𝗻𝗱-𝘂𝗽 𝘃𝗲𝗰̌𝗲𝗿𝗼𝗺, na katerem sta nas nasmejala 𝗚𝗮š𝗽𝗲𝗿 𝗕𝗲𝗿𝗴𝗮𝗻𝘁 𝗶𝗻 Ž𝗮𝗻 𝗣𝗮𝗽𝗶č.

Zahvaljujemo se organizatorjem, udeležencem, predavateljem ter vsem ostalim, ki so pripomogli k uspešnosti in kvaliteti našega 1. ŠSSFD kongresa.

Se vidimo na naslednjem ŠSSFD kongresu v živo.