7. ŠSSFD simpozij: Zdravstvo v koraku z digitalizacijo

V dvorani prof. dr. Janeza Hribarja na Biotehniški fakulteti UL se je v soboto, 16. oktobra, na 7. simpoziju Študentske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva z naslovom »Zdravstvo v koraku z digitalizacijo« zbralo dobrih 80 udeležencev. Strokovnih dogodkov v živo že kar nekaj časa ni bilo, zato nas še posebej veseli, da smo lahko izmenjali nekaj besed. Prav tako verjamemo, da smo se kar precej napolnili s tako potrebno pozitivno energijo.

Na letošnjem simpoziju smo ponovno obravnavali zelo aktualno tematiko. Tokrat je beseda tekla o digitalizaciji in umetni inteligenci v zdravstvu in farmaciji. Po uvodnem nagovoru vodje projekta, Domna Iana Moroviča in predsednika Slovenskega farmacevtskega društva, prof. dr. Marka Anderluha, mag. farm., smo lahko prisostvovali petim rednim ter dvema satelitskima predavanjema.

Na prvem predavanju smo prisluhnili prof. dr. Mitji Kosu, mag. farm. s Fakulete za farmacijo. Kot avtor več člankov na temo digitalizacije, umetne inteligence in »big data« je bil idealen uvod v tako široko in hitro razvijajoče se področje.

Sledilo je predavanje doc. dr. Emilije Stojmenove Duh, univ. dipl. inž. el., ki predava na Fakulteti za elektrotehniko. Bivša članica strateškega sveta za digitalizacijo je spregovorila o trendih digitalizacije v farmacevtski industriji, kot so na primer prilagodljiva proizvodnja, precizna medicina in BlockChain tehnologija.

Po dveh predavanjih je bil čas za prvi odmor. Udeleženci smo se lahko posladkali z rogljički, piškoti in sadjem ter si privoščili skodelico kave ali čaja. Po vrnitvi v predavalnico sta nas čakali naslednji predavanji, tekom katerih smo lahko spoznali primere naprednih digitalnih orodij, ki se že uporabljajo v zdravstvu in farmaciji.  

Polonca Drofenik, mag. farm., spec. klin. farm., ki smo jo poslušali že na 1. ŠSSFD kongresu, je predstavila uporabo terapevtskega spremljanja koncentracij za natančno predpisovanje odmerkov zdravil z ozkim terapevtskim oknom na Univerzitetnem kliničnem centru v Mariboru 

Pred nadaljevanjem rednega programa smo se posvetili še satelitskima predavanjema. Prisluhnili smo Juretu Dolencu, mag. farm. z Onkološkega inštituta. Predstavil je robota za pripravo citostatikov, ki ga uporabljajo na inštitutu, zatem pa smo si ogledali še kratek filmček o moči anonimiziranih podatkov, ki sta ga posnela Roche in PicnicHealth.

Z rednim delom je nadaljeval izr. prof. dr. Janez Žibert, univ. dipl. mat. z Zdravstvene fakultete, ki se kot del ekipe Covid-19 sledilnika ukvarja z modeliranjem epidemije koronavirusa. Študentom je v grobem predstavil, kako kompleksen je razvoj takega modela in koliko spremenljivk vpliva na njegovo natančnost. 

Po izčrpnem predavanju je sledil še en kratek coffee break.

Za zaključek smo pred okroglo mizo prisluhnili Leonu Rižnerju, mag. farm. iz podjetja Novartis. Demonstriral je uporabo napredne tehnologije, ki se je poslužujejo v podjetju. Gre za očala mešane resničnosti – HoloLens, ki dvignejo delo na daljavo na povsem nov nivo.

Okroglo mizo je vodil dr. Alen Krajnc, postdoktorski raziskovalec s Fakultete za farmacijo. Med okroglo mizo so predavatelji s študenti delili svoje zadnje misli ter še enkrat poudarili pomen digitalizacije za prihodnost zdravstva in farmacije. Dogodek se je po dobrih šestih urah zaključil s slastno pogostitvijo s picami.

Ponovno bi se radi zahvalili vsem predavateljem, organizatorjem ter udeležence. Upamo, da se bomo tudi prihodnje leto lahko videli v živo!