8. ŠSSFD simpozij: Spolno in reproduktivno zdravje

Letos se je 15. 10. 2022 že osmo leto zaporedoma odvijal tradicionalni ŠSSFD simpozij. Vsakič znova ga posvečamo aktualni ali novi tematiki na področju farmacevtskih in drugih medicinskih znanosti. To leto smo želeli iti izven okvirjev in predstaviti študentom tematiko, o kateri na Fakulteti za farmacijo ne slišimo veliko, a ima kljub vsemu velik pomen tako iz farmacevtskega, medicinskega, kot tudi psihološkega vidika. Simpozij smo posvetili spolnemu in reproduktivnemu zdravju. 

Pred začetkom simpozija, je predsednik Slovenskega farmacevtskega društva, prof. dr. Marko Anderluh, nagovoril študente, nato pa smo začeli s predavanji. Skupaj smo prisluhnili sedmim strokovnjakom, ki so pokrivali različne teme v sklopu spolnega in reproduktivnega zdravja, na koncu pa je sledila še razprava v obliki okrogle mize. Prvo predavanje smo posvetili anatomiji spolovil in fiziologiji spolnega odnosa. Predavanje je pokril Aleksander Andjelić, dr. med.

Drugo predavanje smo posvetili plodnosti in kontracepciji, ki nam ga je predavala Tina Kek, dr. med. Sledilo je predavanje o naravnih afrodizijakih, ki nam ga je predstavil prof. dr. Samo Kreft. 

Med simpozijem smo imeli tudi dva krajša odmora ter odmor za kosilo, da so se študentje in predavatelji lahko okrepčali z manjšimi prigrizki in kavo ter družili med seboj. 

Imeli smo štiri sklope predavanj in v drugem sklopu smo prisluhnili predavanju o neplodnosti in bolezenskih stanjih povezanih z njo, ki nam ga je pripravila Eva Skuk, dr. med. Sledilo je predavanje o diagostiki spolno prenosljivih bolezni od asist. Davida Lukanoviča, dr. med. 

Po času za kosilo sta sledili še dve predavanji in sicer o sedanjosti in prihodnosti spolno prenosljivih bolezni, ki ga je predavala Maja Tomič, dr. med., in predavanje o spolnem zdravju, ki ga je predstavila asist. dr. Gabrijele Simetinger. Po končanih predavanjih smo imeli še okroglo mizo, kjer so študentje z velikim zanimanjem preko aplikacije Slido postavljali najrazličnejša vprašanja strokovnjakom, ki so predavali na simpoziju. 

Letošnja novost simpozija so bile stojnice podjetij, ki so bile postavljene v avli pred predavalnico. Predstavili sta se nam podjetji Roche in Pharmagea. študentom sta prikazali delo v posameznih podjetjih,  na stojnici od podjetja Pharmagea pa so lahko študentje tudi preizkusili izdelke za intimno nego ter nego obraza.