9. ŠSSFD SIMPOZIJ: MOLEKULE BOLEČINE – Farmakologija in terapije

V soboto, 14. oktobra, se je na Pravni fakulteti UL odvijal 9. ŠSSFD Simpozij z naslovom Molekule bolečine: farmakologija in terapije, namenjen tako študentom Fakultete za farmacijo kot tudi študentom drugih fakultet. Prek sedmih predavanj in okrogle mize smo udeleženci spoznali različne vrste bolečine in načine njihove (predvsem farmakološke, pa tudi drugačne) obravnave.

Po nagovorih vodje simpozija, predsednice ŠSSFD in dekana Fakultete za farmacijo smo začeli z uvodnim predavanjem prof. dr. Mare Bresjanac, ki nam je opisala patofiziološke mehanizme bolečine in nakazala prijemališča za njeno zdravljenje. Nato smo poslušali predavanje o farmakološkem zdravljenju bolečine, v katerem nam je izr. prof. dr. Lovro Žiberna, mag. farm. predstavil različne skupine zdravil, ki se uporabljajo v terapiji bolečine, in njihovo uporabo ter mehanizme delovanja.

V nadaljevanju dogodka smo izvedeli nekaj o razvoju novih učinkovin za zdravljenje in lajšanje bolečine. Prof. dr. Janez Ilaš, mag. farm. je predaval o različnih tarčah in signalnih poteh, ki jih izkoriščamo pri farmakološkem zdravljenju bolečine. Sledilo je predavanje na temo celične terapije, s katero se ukvarja četrti predavatelj, dr. Lenart Girandon, univ. diplom. mikrob. Poučil nas je o uporabi celične terapije oz. matičnih celic pri različnih boleznih, tudi v sklopu zdravljenja bolečine, in prikazal nekaj primerov uporabe celične terapije v klinični praksi.

Novost letošnjega simpozija je bilo satelitsko predavanje podjetja Medis. O izbrani temi – luskavici je najprej predavala prof. dr. Mojca Lunder, mag. farm., ki je govorila predvsem o razvoju in uporabi bioloških zdravil pri tej bolezni, nato pa je o različnih vidikih soočanja z boleznijo spregovoril še Jurij Plaznik, dr. med., specialist dermatovenerologije.

Po petem predavanju je sledila okrogla miza z naslovom Interdisciplinarna obravnava bolnika z bolečino – od ovir do boljših izidov za pacienta, pri kateri so sodelovali strokovnjaki z različnih področij, ki se pri svojem delu srečujejo z bolniki, ki doživljajo bolečino. Doc. dr. Jasmina Markovič-Božič, dr. med, specialistka anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine, Nika Bolle, univ. dipl. psih, specialistka klinične psihologije, izr. prof. dr. Alan Kacin (strokovnjak s področja fizioterapije) in prof. dr. Matej Drobnič, dr. med., specialist ortopedske kirurgije so (»pod vodstvom« asist. raz. dr. Alena Krajnca, MSci H Krajnc, MSci Honsons) diskutirali o različnih načinih terapije oz. soočanja z bolečino.

Do konca simpozija sta nas čakali še dve predavanji; v prvem je Zala Kobentar, mag. farm. razložila, kako postopamo pri zdravljenju nociceptivne bolečine pri rakavih bolnikih, zadnje predavanje pa je bilo posvečeno nevropatski bolečini. Njene mehanizme in posebnosti pri zdravljenju je predstavila Urška Prelog, mag. farm.

Za zaključek simpozija, na katerem seveda ni manjkalo niti darilc za vsakega izmed udeležencev, nas je v avli po predavanjih pričakala še pogostitev z okusnimi kanapejčki. Tako smo domov odšli polnih ust in novega znanja o tej aktualni in nadvse pomembni tematiki.