International Pharmaceutical Summer Camp 2021

23. Mednarodni poletni farmacevtski tabor tabor smo začeli 12. 7. v Hotelu Kovač v Osilnici. Prvi dan smo s skupinskimi igrami in spoznavno zabavo poskrbeli za to, da so se vsi študentje sprostili po napornem izpitnem obdobju in se malce bolj spoznali.

Po naporni uvodni noči je sledila glasna budnica in začetek izobraževalnega programa. Z letošnjo temo ”Up to the minute” smo organizatorji želeli udeležence seznaniti z novostmi in napredki na področju študijskih smeri Fakultete za farmacijo.

Ker nismo sebični in znanje radi delimo, so se nam na taboru pridružili še kolegi s študija biotehnologije, mikrobiologije in medicine. Kot se spodobi za mednarodni tabor, pa so se na naše povabilo odzvali tudi študenti iz Avstrije, Poljske, Hrvaške, Makedonije in Srbije.

Skupaj smo se tekom šestih predavanj poglobili v digitalno transformacijo v farmaciji, nanotehnologijo in tehnologijo 3D printanja, gensko terapijo, biološka zdravila ter uporabo RNA v inovativni terapiji. Predavanja s strani Prof. dr. Mitja Kosa, Asist. Klemena Krefta, Asist. Anžeta Zidarja, Asist. Črta Dragarja in Prof. dr. Boruta Štruklja so potekala v živo, preko Zooma pa smo gostili Prof. Agnieszko Zajkowsko s Poljske. S  pomočjo trenerk Katje Olenik, Ane Ivanuše in Mije Kavčič smo utrjevali tudi naše mehke veščine na področju motivacije, čustvene inteligence in pogajanja.  V okviru izobraževalnega programa smo izdelali še tradicionalno grenčico tabora. Vse sestavine zanjo smo skupaj s Prof. dr. Samom Kreftom nabrali na poučnem pohodu okoli hotela. Za tem smo skupaj pripravili opojni Kreftovec, ki smo ga z največjim veseljem degustirali ob koncu tedna. 

Seveda se na taboru nismo le izobraževali. Po predavanjih in delavnicah smo se kopali v bližnji Kolpi, se družili ob družabnih igrah, gostili ”turnirje” pokra in se borili z vodnimi pištolami ter balončki.  Avanturisti so bili deležni raftinga, tisti bolj bojeviti pa paintablla. Ne smem pozabiti tudi na Hawaiian, Slav in International night. Ob teh večerih smo se družili v posebnih preoblekah, sodelovali v limbi, plesali razpaljotko in pili tradicionalno pijačo. Zadnji večer smo v družbi študentk SEP izmenjave proslavili s piknikom in Graphic partyem, kjer smo si na majice zapisali poslovilne misli.

Na dan odhoda je na uho prišla informacija o ponovnem srečanju vseh udeležencev čez en mesec. Zdi se nam, da je to najbolj očiten dokaz o tem, kako dobro smo se imeli. Poleg znanja smo s sabo odnesli polno zabavnih spominov, vsak od nas pa je pridobil tudi nekaj novih prijateljev.