Javna kampanja: Z atopijskim dermatitisom živim!

Čeprav mesec november velja za bolj turobnega, je tokrat zaživel v prav posebnih kozmetoloških barvah. V tednu od 3. do 9. novembra je potekala javna kampanja z naslovom »Z atopijskim dermatitisom, živim!«

Tema je bila atopijski dermatitis. Gre za eno najpogostejših kožnih bolezni za katero je značilno, da je ni mogoče popolnoma pozdraviti, vendar se morajo bolniki naučiti z njo živeti in jo sprejeti kot del svojega vsakdana.

Začetek javne kampanje smo obeležili s prvim kozmetološkim strokovnim večerom z naslovom »Atopijski dermatitis, več kot le rdeči madeži.« V sredo, 3. novembra ob 17.30 uri se je približno 80 študentov zbralo v predavalnici PD na Fakulteti za farmacijo, kjer smo imeli priložnost prisluhniti kar štirim gostjam večera. 

Prva predavateljica je bila Izr. prof. dr. Alenka Zvonar Pobirk, mag. farm. s Fakultete za farmacijo, ki se poleg poučevanja posveča raziskavam s področja razvoja pacientom prijaznih farmacevtskih oblik, namenjenih dermalni aplikaciji in negi atopične kože. Predstavila nam je kozmetološko-farmacevtski vidik nege in zdravljenja atopične kože.

Tajka Selan, diplomirana kozmetologinja na Fakulteti za farmacijo nam je naslednja predstavila podrobne mehanizme nege atopične kože in pomembne sestavine.

Atopijski dermatitis z dermatološkega vidika zdravljenja in diagnosticiranja ter dejavnikih, ki vplivajo na potek bolezni, nam je predstavila Olga Točkova, dr. med, spec. dermatovenerologije, ki je vodja otroške ambulante na UKC Ljubljana.

Kot zadnja gostja je spregovorila Špela Novak, univ. dipl. soc. del., ustanoviteljica Društva Atopijski dermatitis, ki nam je predstavila kako izgleda vsakodnevni boj s to boleznijo.

S strokovnim večerom smo otvorili javno kampanjo, ki je delno potekala spletno, preko socialnih omrežij, vrhunec kampanje pa je bil izveden v soboto, 6. novembra, ko smo se odpravili na stojnico, na Prešernov trg, kjer smo javnost ozaveščali o tej bolezni.

Ljudi smo naprošali, da nam z svojo napisano mislijo na listič, ki smo jih razobesili, polepšajo dan in informirali mimoidoče, vprašujoče se poglede. Za študente Fakultete za farmacijo smo skupaj s podjetjema z blagovnima znamkama Rilastil in Eucerin pripravili zanimivi in poučni nagradni igri. 

Na strokovnem večeru in stojnici smo delili izobraževalne brošure, ki smo jih pripravili v sklopu projekta skupaj z Društvom Atopijski dermatitis. Brošuro si lahko ogledate tukaj, na voljo je tudi v fizični obliki na policah pri vstopu na fakulteto.

Organizatorke se zahvaljujemo vsem udeležencem in sodelujočim v sklopu celotne javne kampanje, predavateljicam na strokovnem večeru, Društvu Atopijski Dermatitis in podjetju Rilastil Slovenija in Eucerin Slovenija za podporo in sodelovanje.

Upamo, da ste od kampanje odnesli nove in koristne informacije. 

… ne pojavi se iz danes na jutri, ne izzveni čez noč, ne prizadene le posameznika, ampak celo družino … ni le kožno stanje, je življenje. “