Spomladanski del Kapsule priložnosti

Kapsula priložnosti je karierno usmerjen projekt, ki ga društvo organizira vsaka tri leta. Z izbranimi gosti poskušamo praktično predstaviti različne poklicne možnosti s področij farmacije, kozmetologije in laboratorijske biomedicine.

Poleg številnih gostov, se v okviru projekta odvijajo tudi treningi mehkih veščin, ki so jih vodile tri trenerke študentke naše fakultete in en študent iz BEST-a. Preko treningov smo se spoznali z različnimi mehkimi veščinami, ki nam bodo prišle še posebaj prav na trgu dela. V manjših skupinah smo se spoznali z efektivno komunikacijo, mreženjem ter prvim stikom z delodajalcem, medosebno komunikacijo ter javnim nastopanjem in neverbalno komunikacijo. 

V sklopu kariernih možnosti za kozmetologinje smo gostili diplomirano kozmetologinjo Evo Dernulovec iz slovenskega podjetja Kinezika, ki nam je predstavila področje embalaže kozmetičnih izdelkov in strategije izdelovanja kozmetičnih formulacij za zunanje partnerje t.i. white labeling. Magistra farmacije Darja Gornjak Korošec nam je približala področje samostojnega podjetništva in izzivov s katerimi se srečuje pri izdelovanju certificirane ekološke kozmetike. Sledila je še predstavitev slovenskega podjetja Aikon, ki kreira hipoalergene, visoko učinkovite in profesionalne kozmetične izdelke ter dermadiagnostiko za kozmetične salone. Na koncu smo prisluhnili še kozmetologinji Nataši Simonič, produktni vodji v podjetju The body shop v Londonu.

V sklopi kariernih možnosti za farmacevte smo k projektu povabili direktorja podjetja VIVITpharma gospoda Andreja Pučnika. Predstavil nam je alternativne možnosti farmacevtskega poklica pri njih, od lekarniške dejavnosti, spremljanja regulative do naprednih informacijskih rešitev za industrijo. Pridružila sem nam je tudi predstavnica iz veletrgovine Kemofarmacija, ki je predstavila uvoz, skladiščenje in distribucijo ter zagotavljanje nemotene preskrbe bolnišnic in lekarn z zdravili. Možnosti zaposlitve na področju inovativnih prehranskih dopolnil so nam predstavili in ponudili v podjetju Valens iz Šenčurja. Zanimivo novejše področje naprednih informacijskih sistemov v Sandozu pa nam je predstavil Roka Milošiča, tudi nekdanji član društva.  

V tretjem tednu Kapsule priložnosti se nam je pridružila specializantka klinične biokemije gospa Helena Poniž in predstavila možnosti, ki jih ponuja delo na področju laboratorijske biomedicine. 

Skupaj s Klemnom Marinčičem iz Kariernih centrov Univerze v Ljubljani smo uspešno izpeljali pripravljalno delavnico s praktičnimi nasveti za sledeče ‘hitre zmenke’ s podjetji farmacevtske industrije. Zmenkov so se udeležili kadrovniki iz Medisa, Krke, Valensa in Leka.

Mesec april smo zaključili z izkušnjami alumnov farmacije iz tujine. Martina Ambrož je delila svojo izkušnjo doktorskega študija v Groningen in življanja na Nizozemskem. Boštjan Čeh, tudi nekdanji vodja Kapsule priložnosti, nas je popeljal od Portgalske preko Danske in Slovenije do Velike Britanije. Začel je z Erasmus izmenjavo, nadaljeval z IMP prakso v okviru EPSE ter se uspešno zaposlil na področju vodenja strateških projektov in timov v globalnih farmacevtskih podjetjih.

Maja so predstavniki različnih sektorjev Javne agencije za zdravila Republike Slovenije predstavili regulativo zdravil v humani medicine, zdravil naravnega izvora, tradicionalna zdravila in homeopatska zdravila ter področje ocenjevanja kakovosti.

Spomladanski del Kapsule smo zaključili s predstavitvijo doktorskega študija. Izkušnje in različne možnosti nadaljevanja študija so z nami delili prodekan za študijsko dejavnost prof. dr. Marko Anderluh, doktorski študent na kemijskem inštitutu Klemen Mezgec, mladi raziskovalec Andrej Šterman in doktorska študentka Timeja Planinšek Parfant.

Jeseni pa se že veselimo predstavitev novih kariernih priložnosti največjih predstavnikov farmacevtske industrije pri nas.