Strokovni večer: Celična terapija, terapija prihodnosti? – napredne terapije v Sloveniji

V torek, 10. 5. 2022, je na Fakulteti za farmacijo potekal strokovni večer z naslovom Celična terapija, terapija prihodnosti? – napredne terapije v Sloveniji, ki smo ga organizirale študentke laboratorijske medicine. Na strokovnem večeru smo izvedeli cel kup novih informacij o celični terapiji kot napredni obliki zdravljenja od enih izmed najbolj podkovanih ljudi na tem področju v Sloveniji.

Dogodek je otvoril prof. dr. Matjaž Jeras s predavanjem o celičnih terapijah na področju imunoterapije in regenerativne medicine, ki so dostopne slovenskim bolnikom. Predstavil je, kaj sploh sodi pod zdravila za napredno zdravljenje, izpostavil problem regulative na tem področju, opisal zgodovinske začetke naprednih terapij pri nas, ki segajo v 90. leta prejšnjega stoletja in podal trenutne novosti v Sloveniji. Sledilo je predavanje dr. Lenarta Girandona, direktorja podjetja Educell, ki nam je prikazal praktične izkušnje priprave takšnih terapij v laboratoriju in realne primere iz klinične prakse pri nas. Poleg prof. dr. Matjaža Jerasa in dr. Lenarta Girandona pa je bila z nami tudi dr. Ana Herman, vodja kliničnih raziskav v podjetju Educell, ki je skupaj z ostalima gostoma odgovarjala na vprašanja iz publike v sklopu diskusije.

Čisto na koncu je sledila nagradna igra, kjer so se poslušalci potegovali za ogled Educell-ovih laboratorijev v Trzinu. Zmagovalci so Alja Anžlovar, Urban Hostnik, Metka Kocjančič, Anja Krivic in Iva Rakoše. Iskrene čestitke vsem!

Ekipa projektov LBM se zahvaljuje vsem gostom za odlična predavanja in vsem poslušalcem ter poslušalkam, ki so se udeležili našega dogodka.

Komaj čakamo, da se vidimo na naslednjem LBM dogodku!

Lucija Voga, 3. letnik S1 LBM