Strokovni večer in tekmovanje Zdravila po meri: Razvoj bioloških zdravil

Od 4. do 6. maja je potekalo IPSF tekmovanje Zdravila po meri – Razvoj bioloških zdravil. Tekmovanje smo pripravili skupaj z znanim podjetjem Novartis Slovenija. Šlo je za tridnevni dogodek.

Prvi dan je potekal strokovni večer na temo Razvoj bioloških zdravil. Predavatelji so bili strokovnjaki iz Novartisa, ki so bili tudi člani komisije na tekmovanju. V sklopu strokovnega večera je potekala tudi predstavitev naloge, ki so jo morali študentje tretji dan predstaviti komisiji. 

Drugi dan je v Mengšu, kjer ima Novartis proizvodne prostore, potekal ogled proizvodnih obratov, kjer so si tekmovalci ogledali bioreaktorje, kjer poteka proizvodnja., Razložili ter pokazali so jim upstream in downstream procese pri proizvodnji biloških zdravil ter pokazali laboratorije in opremo za analizne metode. Seznanili so se tudi z delom v sterilnem okolju. Ogled je potekal približno tri ure.

Tretji dan pa je bil namenjen tekmovanju, kjer so študentje v paru predstavljali rešitve komisiji. Na tekmovanju sta zmagala študenta 4. letnika EMŠF, Žiga Petančič in Tilen Kralj. Po koncu tekmovanja smo razglasili zmagovalce, nato pa se še podružili ob pijači in prigrizkih. Tekmovalci so tako imeli zelo dobro priložnost, saj so lahko vzpostavili oseben stik s potencialnimi delodajalci. Odziv tako tekmovalcev kot tudi članov skupine Novartis je bil odličen.