Svetovanje pacientom 2020: Alzheimerjeva bolezen

Podaljševanje življenjske dobe, ki smo ji priča v zadnjih desetletjih, pomeni tudi večjo pojavnost Alzheimerjeve demence, ki je kronična napredujoča možganska bolezen. Alzheimerjeva demenca predstavlja dve tretjini vseh demenc in močno prizadene posameznika, njegove svojce in širšo družbo. Povezana je s slabšanjem zdravstvenega stanja, z upadom kvalitete življenja tako obolelega kot svojcev. Kljub temu pa je zgodnje prepoznavanje pomembno, saj z ustreznim in zgodnjim zdravljenjem lahko upočasnimo napredovanje bolezni.

V okviru projekta svetovanje pacientom smo priredili 3 dogodke, in sicer:
 
STROKOVNI VEČER
▪️ KDO? Za vse ki jih zanima tema Alzhaimerjeva bolezen  
▪️ KDAJ? Torek, 15. 12. 2020, ob 18.00
▪️ KAJ? Sara Cimprič, mag. farm., specialistka klinične farmacije, je predstavila Alzheimerjevo bolezen iz patološkega in kliničnega vidika, ter David Krivec, univ. dipl. soc. iz Slovenskega združenja za pomoč pri demenci – Spominčica, ki se je osredotočil na perspektivo bolnika – kako pri osebi prepoznati znake in kako z njo sporazumevati.
 
DELAVNICA KOMUNIKACIJE
▪️ KDO? Za vse tekmovalce.
▪️ KDAJ? Sreda, 16. 12. 2020, ob 18.00
▪️ KAJ? Na strokovnem večeru so tekmovalci pridobili farmakološko znanje, na delavnici komunikacije pa je asist. Ana Kodrič, mag. farm. tekmovalce opremila še s komunikacijskimi veščinami.🗣Popeljala jih je skozi ključne točke pogovora z bolnikom, od prepoznavanja težav do svetovanja in jih seznanila z osnovnimi komunikacijskimi pristopi.
 
TEKMOVANJE
▪️ KDO? Vsi tekmovalci.
▪️ KDAJ? Ponedeljek, 21. 12. 2020, ob 18.00
▪️ KAJ? Na tekmovanju so se tekmovalci preizkusili v svojem farmakološkem in komunikacijskem znanju. Nastopili so v vlogi lekarnarja, v lekarno pa jih je poklical bolnik z Alzheimerjevo boleznijo. Njihova naloga je bila tele-farmacevtsko svetovanje pacientu.
 
Najbolje uvrščene tekmovalke Svetovanja pacientom 2020, ki so najuspešneje premagale izzive, ki jih prinaša svetovanje bolniku z Alzheimerjevo boleznijo so:
1. uvrščena: Vita Kotar
2. uvrščena: Tina Studen
3. uvrščena: Urška Jakič
 
 
Iskrene čestitke vsem trem in tudi vsem ostalim tekmovalcem!