Vampire cup

Ali ste vedeli, da je v Sloveniji potrebujemo kar od 300 do 350 krvodajalcev dnevno, da lahko zagotovimo ustrezno preskrbo s krvjo? Z namenom ozaveščanja o pomenu krvodajalstva, so študentje projektov laboratorijske biomedicine in humanitarna skupino DŠFS v sodelovanju Mednarodno zvezo študentov farmacije (IPSF) ter Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM), organizirali javno kampanjo Vampire Cup.

Kampanja se je začela s strokovnim večerom z naslovom Od vene do vene, ki je potekal 27. marca 2024 na Fakulteti za farmacijo. Primož Poženel dr. med., je študentom predstavil, kako v Sloveniji poteka krvodajalstvo, ter kaj se s krvjo zgodi po tem, ko zapusti krvodajalca, prof. dr. Matjaž Jeras pa je poskrbel za odličen uvod in zaključek večera. Strokovni večer se je zaključil z mnogimi vprašanji študentov in zabavnim kvizom iz poslušane vsebine.

3. in 4. aprila 2024 so študentje na stojnici na fakulteti ozaveščali o pomenu krvodajalstva. Delili so informativne brošure, študentom pa je bila na voljo tudi telefonska številka za naročanje na krvodajalsko akcijo. V laboratoriju pa so študentje lahko izvedeli svojo krvno skupino sistema AB0 in RhD. K projektu smo povabili tudi slovensko podjetje CETIS FLEX, ki velja za eno vodilnih evropskih tiskarskih podjetij ter podjetje Promotiva. V CETIS FLEX tiskarskem podjetju so nam izdelali nalepke, ki jih je prejel vsak, ki si je testiral svojo krvno skupino. Promotiva pa nam je priskrbela kolo sreče, ki je stojnico zelo popestrilo in vse mimoidoče privabilo k naši stojnici.

Kampanja se je zaključila s krvodajalsko akcijo, ki je potekala 10. aprila 2024 na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.