Vampire Cup in krvodajalska akcija

V aprilu smo študentje laboratorijske biomedicine in humanitarne skupine DŠFS v povezavi z IPSF-jem organizirali krvodajalsko akcijo za študente in zaposlene FFA.

Projekt je potekal 3 dni. Prva dva dni smo ozaveščali o pomembnosti darovanja krvi na stojnici pred predavalnico P1 na Fakulteti za Farmacijo, tretji dan pa so se študenti odpravili na Zavod republike Slovenije za Transfuzijsko medicino, kjer so darovali kri.
Na stojnici smo delili brošure, ki jih je pripravila ekipa študentov, namenjena promociji in podajanju informacij o krvodajalstvu. Na voljo smo imeli tudi telefonske številke lokacij, kjer so se lahko naročili in opravili odvzem ter seveda najpomembnejše: na stojnici so študente tudi usmerjali do laboratorija, kjer smo določali tudi krvne skupine sistemov AB0 in RhD.

Zakaj ravno krvodajalska akcija?
V Sloveniji potrebujemo 300 do 350 krvodajalcev dnevno, da lahko vsem bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi, kar pa je lahko kdaj kar zahtevna naloga, saj je pogostost krvnih skupin in s tem tudi zaloga krvi različna. Zato smo zelo veseli, da so tudi naši študentje sodelovali ter pomagali reševati življenja.

Krvodajalska akcija je bila uspešna, saj je ZTM sporočil, da je kar 12 študentov Fakultete za farmacijo darovalo kri. Študente smo na stojnici tudi uspešno informirali o poteku, predpripravi in namenu krvodajalstva. Krvno skupino smo določili kar 116 študentom in zaposlenim na FFA, večina le teh pred tem sploh ni vedela, katero krvno skupino imajo.

Posebna zahvala ekipi študentov LBM in humanitarne skupine, ZTM-ju za sodelovanje pri evidenci in Fakulteti za farmacijo za omogočanje projekta na stojnici ter nabavo reagentov in materialov za določanje krvnih skupin. Zahvaljujem tudi podjetju EPC d. o. o. za donacijo za tisk brošur.